Visit of Flemish minister Matthias Diependaele
Minister Diependaele bezoekt Oost-Vlaamse Starter van het Jaar: Vlaanderen staat aan de top op vlak van biotech en 3D-printing en BIO INX is daar het levende bewijs van
Op vrijdag 1 maart bracht Vlaams minister Matthias Diependaele samen met enkele N-VA-kopstukken een bezoek aan BIO INX in Zwijnaarde. Daar ontwikkelen ze bio-inkt om menselijke organen of 'wisselstukken' te produceren met behulp van 3D-(bio)printers. Wie in de toekomst een orgaantransplantatie nodig heeft, kan in theorie een orgaan krijgen dat met een 3D-printer gemaakt werd op basis van eigen cellen. De weg naar het printen van organen is nog lang maar alleszins veelbelovend. Niet voor niets dat BIO INX in 2023 werd verkozen tot Starter van het Jaar door UNIZO.
BIO INX groeide voort uit de doctoraatsstudies van CEO Jasper Van Hoorick en CSO Aysu Arslan: “Het merendeel van de bedrijven die opgericht worden in de sector focust zich op hardware. Ze bouwen dus 3D-(bio)printers. Er zijn echter vooral onreproduceerbare en niet-performante printmaterialen op de markt, wat ons heeft gemotiveerd om te starten met BIO INX.”
Op dit moment worden er nog geen echte organen geprint, maar er worden wel al weefsels in labo's geprint die dan dienen voor het onderzoek naar regeneratieve geneeskunde, of om geneesmiddelen of cosmetica op te testen, als alternatief voor dierproeven. CEO Jasper Van Hoorick omschrijft het als volgt: "Stel dat een weefsel een muur is en je cellen zijn de bakstenen, dan maken wij de mortel. Onze bio-inkt zorgt ervoor dat de cellen printbaar worden en dat ze achteraf kunnen groeien, terwijl onze materialen geleidelijk aan afgebroken worden, zodanig dat je op het einde van de rit met een natuurlijk weefsel zit zonder een spoor van lichaamsvreemde materialen."
“Het is fantastisch om dit met eigen ogen te zien. BIO INX is voortdurend bezig met innoveren en actief aan het kijken wat er op de markt speelt. Op die manier ontwikkelen ze nieuwe producten waaronder het printen van levende cellen met hoge resolutie laserprinters zoals recent een 3D-geprint miniatuurhart dat binnen twee jaar naar het ISS reist om het verouderingsproces te onderzoeken in de ruimte. Uniek in Vlaanderen maar ook wereldwijd. We staan aan de top op vlak van farma en (bio)technologie en we moeten dit absoluut blijven ondersteunen”, aldus minister Diependaele.